Här hittar du kalkyl för tjänstebil och listor på förmånsvärde bland över 3000 bilar.
Vi räknar ut kostnaderna för att ha tjänstebilen som förmån i jobbet. Vi reder också ut vad det innebär att leasa en bil på företaget. Det är så klart helt gratis att använda våra tjänster.
Välj bilmärke och modell - vi gör restenNedan hittar du alla bilmärken och modeller för tjänstebilsberäkning. Vi har över 3000 bilmodeller som kan vara din nästa förmånsbil.
En kalkyl visar hur mycket du betalar i skatt när du får en tjänstebil som löneförmån via arbetsgivaren. Du ser skatteavdrag och nettolön tillsammans med beräknat förmånsvärde för bilen. Vi visar också vilka kostnader som blir aktuella för arbetsgivaren i form av leasingavgift, arbetsgivareavgifter och fordonsskatt.
Välkommen in och hitta din nästa tjänstebil. Vi gillar bilar!
Här väljer du vilket bilmärke du är intresserad av som tjänstebil.
Modellväljaren - här väljer du bilmodell | |
---|---|
Börja med att välja bilmärke och sedan modell och variant. | |
Bilmärke |
Tjänstebil är ett gammalt begrepp och innebär huvudsakligen en personbil eller annat fordon som arbetsgivaren låter en anställd person använda i sitt yrke som arbetsredskap och transportmedel för att ta sig fram i tjänsten. Numera har begreppet börjat flyta ihop med det som kallas förmånsbil, och betyder egentligen bara att bilen tillhandahålls den anställde att använda mer eller mindre för privat bruk, och är ett alternativ till en del av den kontanta lönen.
Företaget köper eller leasar alltså en bil till den anställde, och tar kostnaderna för inköp, leasing eller hyra, men även försäkringar, skatt, underhåll och ibland även drivmedel.
Ett vanligt upplägg är att ett företag tecknar ett leasingavtal istället för att köpa in en tjänstebil. Då fungerar bilinnehavet lite som en prenumeration på bil snarare än ägande. Leasing är ett förmånligt upplägg eftersom företaget inte behöver låsa in kapital i bilen genom att köpa den kontant, och man slipper också låna pengar. Bilen räknas oftast som säkerhet och därför behövs ingen kontantinsats för att teckna leasingavtalet. För företag är också momsen på leasingavgifter avdragsgill till 50%, vilket ger en fördel jämfört med att köpa bilen kontant.
I leasingavtalet är det vanligt att service och försäkring är inbakat, vilket ger ett enkelt helhetsupplägg. Företaget blir ansvarigt för att betala fordonsskatten, men även kan ofta administreras av leasingbolaget beroende på avtal.
Ett leasingavtal för företag kan tecknas under två olika former - operationell leasing eller finansiell leasing.
När den anställde tar del av en förmånsbil uppstår det också en beskattningsbar förmån. Därför kommer bilens värde att tas upp som en förmån i den anställdes deklaration, vilken vederbörande är skyldig att betala inkomstskatt för. Läs mer om förmånsvärde i vår artikel om förmånsberäkning.
Skatteverket använder ett ganska komplicerat regelverk för att fastställa hur man räknar ut värdet på en förmånsbil.
Vi har en separat artikel om hur man räknar ut förmånsvärdet på en bil, du hittar den här:
Så räknar du ut förmånsvärde på din tjänstebil
Arbetsgivaren låter oftast den anställde välja och använda förmånsbilen i utbyte mot en sänkning av lönen, mot ett så kallat bruttolöneavdrag. Det innebär i princip att lönen minskar med beloppet som motsvarar arbetsgivarens kostnader för att leasa, hyra eller köpa bilen tillsammans med försäkrings- och underhållskostnader. Vidare sätts också den anställdes förmånsskatt efter hur stort förmånsvärde bilen beräknas ha.
Dessa kostnader kan du se i tjänstebilskalkylen som finns att se för alla bilmodeller här på förmånsvärde.se. Du hittar ett exempel med kostnader för både anställd och arbetsgivare i kalkylen för Tesla Model Y