Att ha en förmånsbil är en attraktiv förmån för många anställda. Men hur denna förmån finansieras – genom bruttolöneavdrag eller nettolöneavdrag – påverkar både den anställdes och arbetsgivarens kostnader och skatteeffekter. Dessutom spelar bilens faktiska kostnader, såsom leasingavgift, försäkring och underhåll, en avgörande roll i hur avdragen utformas.
I denna artikel går vi igenom skillnaderna mellan bruttolöneavdrag och nettolöneavdrag, hur arbetsgivarens kostnader påverkar avdragen och när respektive metod är mest fördelaktig.
För en förmånsbil står arbetsgivaren normalt för följande kostnader:
Dessa kostnader påverkar vilket avdrag som används och hur stor del av kostnaden arbetsgivaren väljer att överföra till den anställde.
Ett bruttolöneavdrag innebär att en del av din bruttolön (lön före skatt) sänks med ett avtalat belopp som täcker en del av eller hela arbetsgivarens kostnad för bilen. Detta påverkar den beskattningsbara inkomsten, men inte bilens förmånsvärde, som ändå läggs till din beskattningsbara lön.
Arbetsgivaren kan välja att sätta bruttolöneavdraget baserat på bilens faktiska kostnader. Om arbetsgivarens leasingkostnad för bilen är 5 000 kr/månad och försäkring och service kostar ytterligare 1 000 kr/månad, kan arbetsgivaren exempelvis sätta bruttolöneavdraget till 6 000 kr/månad. Detta innebär att du som anställd finansierar hela bilens kostnad, förutom eventuell drivmedelsförmån.
Förmånsvärdet, som beräknas enligt Skatteverkets schabloner, påverkas inte av att du gör ett bruttolöneavdrag. Förmånsvärdet adderas fortfarande till din beskattningsbara inkomst. Det innebär att du betalar inkomstskatt både på det sänkta beloppet (via bruttolöneavdraget) och på förmånsvärdet.
Din nya beskattningsbara inkomst blir:
Du får alltså en lägre nettokostnad eftersom skatten beräknas på 38 000 kr istället för 40 000 kr.
Vid nettolöneavdrag betalar du som anställd bilens kostnad (eller en del av den) med din nettolön, det vill säga lön efter skatt. Om nettolöneavdraget sätts till exakt samma belopp som förmånsvärdet, anses bilen vara fullt finansierad av dig själv. I detta fall rapporterar arbetsgivaren inget förmånsvärde till Skatteverket, vilket innebär att du inte behöver betala någon ytterligare skatt på bilen.
Det är dock viktigt att förstå att detta inte har något att göra med arbetsgivarens faktiska kostnader för bilen (såsom leasing, försäkring och service). Förmånsvärdet är ett schablonbelopp som beräknas av Skatteverket baserat på bilens nybilspris, miljöklassning och andra parametrar.
För att eliminera beskattningen för förmånsvärdet krävs följande:
Din utbetalda nettolön blir då:
Resultatet är att du slipper förmånsbeskattning, eftersom du redan har betalat för bilen ur beskattade medel.
Även om nettolöneavdraget täcker förmånsvärdet, står arbetsgivaren fortfarande för bilens faktiska kostnader (t.ex. leasing, försäkring, service). Arbetsgivaren kan dock välja att sätta nettolöneavdraget högre än förmånsvärdet för att täcka en del av eller hela kostnaden för bilen.
I detta fall betalar du för bilens faktiska kostnader via nettolöneavdraget, men eftersom avdraget redan är större än bilens förmånsvärde sker ingen förmånsbeskattning.
Nettolöneavdrag är fördelaktigt om: