Bilförmånsberäkning

Så hittar du förmånsvärde på bilen

Att hitta förmånsvärde är enkelt på förmånsvärde.se. För att du ska slippa använda Skatteverkets verktyg eller räkna ut förmånsvärdet manuellt har vi gjort över 3000 bilmodeller med uträknade förmånsvärden på förmånsbil och tjänstebil tillgängliga här.

Vi visar hur du enkelt hittar förmånsvärde på alla tillgängliga bilmodeller. Förmånsvärdet har vi räknat ut i förväg så att du enkelt ska hitta det för just den bilmodell du söker. Följ guiden här nedan för att hitta rätt förmånsvärde på din nästa förmånsbil.

ANNONS - håller förmånsvärde.se gratis att använda

1. Välj bilmärke och tillverkare

Först väljer du bilmärke bland alla tillverkare av bilar som finns tillgänglia i vår lista. För varje bilmärke visas hur många modeller med uträknat förmånsvärde som finns tillgängliga.

Klicka på tillverkarens namn så kommer du till en ny lista där alla tillgängliga modeller och deras förmånsberäkningar av bilmodeller visas. Det finns en mängd biltillverkare att välja mellan, bland annat Audi, Alfa Romeo, BMW, Tesla, Polestar, Mercedes, Volkswagen, Seat, Porsche, Land Rover eller Toyota för att nämna några stycken.

Listan med bilmärken hittar du här:

Alla bilar i lista.

2. Välj bilmodell

Här listas alla bilmodeller som tillverkaren erbjuder. För varje bilmodell ser du prisintervall, hur många varianter det finns för varje bilmodell och en samling frågor och svar för de modeller och det förmånsvärde som bilarna har.

Du kan sedan antingen välja att klicka på bilens modellnamn för att komma vidare till en lista med modellens olika varianter, eller så kan du expandera modellnamnet för att se varianterna som en utökning direkt i listan av bilmodeller.

För varje bilmodell kan du även se vilka bränsletyper och utföranden den går att få i, exempelvis "Elbil", "Bensin", "Laddhybrid" eller "Diesel." Dessa bränsletyper påverkar i allra högsta grad förmånsvärdet på en bil, och är en viktig del i hur det går till att beräkna förmånsvärde. För varje variant av modellerna finns också denna bränsletyp angiven, för att få vägledning beroende på vilken typ av bil man är intresserad av.

3. Välj variant

Här ser du en lista på alla varianter som erbjuds av tillverkaren för en viss bilmodell. Du väljer vilken specifik modellvariant du vill se förmånsvärde och beräkning på, och du kan både se beräkning för förmånsvärdet såväl som en kostnadskalkyl över vad det kostar att ha en viss bilmodell som tjänstebil i företaget.

Är du intresserad av förmånsvärdesberäkning där du kan ange värde på extrautrustning och se en detaljerad rapport där det ingår uträkning av förmånsvärde så väljer du "Beräkning förmånsvärde". Det tar dig till rapporten med förmånsberäkning för den bilmodell och variant du valt.

Du kan också välja att gå direkt till beräkningen för tjänstebil, där du får en utförlig rapport om bilens kostnader. Rapporten innefattar kostnader för leasing, lönekostnader, skatt och arbetsgivaravgifter.

4. Visa förmånsvärde och gör justeringar

När du valt att visa beräkning förmånsvärde för en specifik bilmodell och variant får du se en utförlig uträkning av förmånsvärdet. Denna förmånsberäkning utgår från Skatteverkets nybilspris och övrig information om bilen, som tex bränsletyp (elbil, bensin, diesel eller laddhybrid), fordonsskatt och värdet av bilens extrautrustning.

De flesta egenskaper som påverkar förmånsvärdet är redan inräknade, men ett par parametrar behöver anges av dig för att ge en korrekt förmånsberäkning. Detta anger du direkt i rapporten, som uppdateras med justerat förmånsvärde utifrån de ändringar du gör.

Fordonsskatt

I flera fall kan vi automatiskt bestämma fordonsskatten för den förmånsbil du räknar på, men om vi inte har den informationen behöver du mata in ett uppskattat värde på fordonsskatt. Fordonsskatten beräknas utifrån Transportstyrelsens regler för Bonus/Malus, och baseras på bilens bränslesystem och deklarerade koldioxidutsläpp enligt NEDC och WLTP. Du hittar vårt verktyg för beräkning av fordonsskatt här. Du kan också lägga till det i kalkylen direkt genom att klicka på knappen "Hämta skatt" så hjälper systemet dig att hitta rätt fordonssskatt.

Extrautrustning

När man beställer sin bil från återförsäljaren finns det oftast möjlighet att få bilen i hundratals olika utföranden och med olika utrustningsalternativ. Nybilspriserna som anges här och av Skatteverket är som regel framtagna för en bil med baskonfiguration. Alla tillägg av extrautrustning måste anges separat, och man deklarerar då värdet av tillagd utrustning som monterats på bilen i samband med köpet. Dessa utgör en viktig parameter vid uträkning av förmånsvärdet, så därför är det viktigt att få med också denna uppgift i beräkningen. Ange detta värde genom att klicka på knappen "Ange värde extrautrustning" och mata in värdet på bilens extrautrustning.

5. Läs rapporten med förmånsberäkning

Nu visas det slutgiltiga förmånsvärdet för den modell du valt tillsammans med värde på extrautrustning och beräknad fordonsskatt. Rapporten ger dig beräknat belopp på förmånsvärde per år och månad, och man kan se en utförlig beräkning som visar hur det går till att räkna ut förmånsvärdet baserat på bilens egenskaper. Om du vill kan du också ändra modell för beräkningen och se hur värdena förändrats före och efter de regleändringar som infördes 1 juli 2021.

Beräkningen tar hänsyn till följande parametrar, som du också kan följa i rapporten.

  • Nybilspris
  • Bränsletyp
  • Fordonsskatt
  • Prissättning på för miljöbilar jämförbara traditionella bilmodeller
  • Priskorrigeringar från Skatteverket
  • Värde av extrautrustning
  • Aktuell statslåneränta
  • Aktuella prisbasbelopp

I rapporten finns ett avsnitt som ger betyg på bilens förmånsvärde. Med detta avses hur högt förmånsvärdet är i relation till bilens inköpspris. Ju lägre förmånsvärde jämfört med inköpspriset, desto högre betyg i betydelsen att det finns ekonomiska fördelar för den som brukar bilen att ha bilen som förmånsbil jämfört med att köpa bilen privat, med avseende på förmånsbeskattning.

I samma avsnitt kan du också se vilket spann av prisbasbelopp den aktuella bilens konfiguration hamnar inom. Genom att summera bilens nybilspris och värde på extrautrustning ser man hur många prisbasbelopp bilens värde motsvarar. Detta kan vara värdefullt då många arbetsgivare begränsar vilket värde den anställde tillåts ta ut tjänstebil för.

Avslutningsvis ger rapporten dig det summerade förmånsvärdet utslaget på år och månad. Detta är det belopp som dels kommer att ge dig som löntagare en skattepliktig förmån att betala inkomstskatt på, och ett skatteunderlag för arbetsgivaren att betala arbetsgivaravgifter för utöver bilens faktiska kostnader.

Tjänstebilskalkyl

Vill du veta mer om kostnader för löntagare och arbetsgivare gällande tjänstebil i företaget? Besök våra sidor med kalkyler för tjänstebilsberäkning.

ANNONS - håller förmånsvärde.se gratis att använda